8814logo 8814alcim
transparent iamsocial 8814exploreronpicasa youtube sendamessage recommend

Thursday, 27 January 2011

#7 halmahera

   Valahol Ternate kornyeken hagytam abba. Halmahera Tidore-al es Ternete-al szomszedos joval nagyobb sziget tulajdonkeppen ezt a terseget hivjak Eszak Malukunak. Mivel a sziget nagy es sztereotip gondolkodasunk ehhez joval fejlettebb infrastrukturat parosit azt hittuk itt majd jol be tudjuk jarni azt a par helyet amit szerettunk volna. De nem, nem igy van itt teljesen elmebeteg modon nincs se busz se vonat, motort berelni szinte lehetetlen, viszont van taxi csak sajnos nagyon dragan es abbol sem sok.

A nehezsegek ott kezdodtek, hogy a tervezett Ternete-Sofifi komp nem ment illetve nem a megadott idoben. Igy kenytelenek voltunk Sidangoliba atkelni. Ez egy kis kikoto kicsit arrebb egy buszterminallal amiben buszok helyett hiena taxisok varakoznak a gyanutlan utazokra. Szerencsere epp volt a kompon egy csalad akik Sofifibe tartottak es jo fej modon elvittek minket is. Vegul kiderult, hogy teljesen feleslegesen mert bar ez a fovaros, az egesz inkabb bodevarosra emlekeztet leszamitva a kisse megaloman varoshazat. A Lolobata nemzeti parkrol pedig senki semmit nem tudott ugyhogy tovabb is alltunk eszakra, Tobelo fele.

Meg ternetei szallasunkon osszefutottunk egy hollandal (vegre egy turista!) aki azt ajanlotta menjunk el a sziget eszaki reszen levo Dukono vulkanhoz. Ugy dontottunk megfogadjuk es a hatralevo par itteni napot vulkanmaszassal es tengerpartok bejarasaval toltjuk. A tengerpartok hasonloan komolyak mint az eddigiek nulla darab ember es kilometernyi feher homokos part. A LP azt irta, hogy itt nem kell hollywoodi sztarnak lenned, hogy legyen egy sajat tengerpartod vagy akar egy szigeted. Tenyleg igy van.


Mai nap viszont vegre eljutottunk Mamuya-ba ahonnan a Dukono csucsa kb. 3 orai menetelessel elerheto. Hosszas egyezkedes utan reggel 7 korul utnak is indultunk, motoros taxival (ojek) nagyjabol 300 meterig vittek fel onnan pedig a tovabbi 1000 metert labon tesszuk meg. Az elso szakasz kellemes lankas kokuszultetveny, mikor a helyi vezeto (nelkule nem megy mert o tudja az utat) elojon az erdobol egy friss kokuszdioval, mar ertjuk miert nincs nala se viz se semmi egy bozotvago kesen kivul. A friss kokusznal jobb ital pedig nem is kell. Kenyelmesen haladunk felfele, az ultetvenyeket felvaltja a suru tropusi esoerdo, keskeny osvenyunk vegig emelkedik, csak a vizmosasokon valo atkeleseknel kell leereszkednunk viszont ezekbol jo sok van. A paratartalom nagyon magas es minden vizes az ejszaka hullott esotol.


A tavolban mar halljuk a vulkan hangjait, kicsit feljebb pedig mar erezzuk a kenes illatot a novenyek pedig vastagon be vannak lepve szurke hamuval. A harmadik szakaszon eltunik az erdo, majd egy bambusznadas szakasz utan a teljes novenyzet es megpillantjuk a krater peremet meg mindig korulbelul egy oranyi utra. Magas fustoszlop emelkedik ki belole, nagyjabol 5 percenkent oriasi robaj kisereteben. Mar innen is olyan a hangja mintha egy agyut sutnenek el. A Krater fele vezeto ut vulkani hamun es megszilardult kozeten keresztul vezet, holdbeli taj. 


A szilard reszt kovetoen mar mezitlab megyunk, igy a legkenyelmesebb a vastag hamuban. A krater szelen pedig mintha a pokolba neznel le. Erdemes ovatosnak lenni mert egy egy robbanaskor fel embertestnyi koveket lo fel tobb szaz meternyire repkednek mint a repeszek de a legtobbjuk a kraterbe hullik vissza. Oriasi a fust ezert kicsit visszaereszkedem de amint tisztul ujbol fel es ezuttal teljesen lelatni a kitisztult kraterbe. Szep szabalyos az aljan egy egeszen kis izzo lyukkal, amibol kenes fust szall felfele. A hangja innen olyan mintha egy repulogep hajtomuve mellett allnal kozvetlenul, robbanaskor pedig oriasi fustoszlop emelkedik fel es kovek zaporoznak. Oriasi erok szabadulnak fel szinte elkepzelhetetlen. A kraternek ezen a reszen viszonyleg biztonsagban vagyunk, bar a guide jo ketszaz meterrel lejjebb ucsorog azt mondta o ide nem jon fel inkabb vigyaz a szandalomra.  Az o adrenalinaszintje valoszinuleg toredeke a mienknek.Tudjuk ki az ur ezert jo negyedoranyi bameszkodas meg fotozas utan lefele indultunk. A sziklas reszen oriasi robaj megint, hatranezve pedig egy fel teherautonyi ko repul a krater felett, epp jokor jottunk el bar kozelrol jo fototema lett volna. Visszafele sem gyorsabb az ut ezer meter fel es ugyanennyi le, ilyen klimaban kicsinalja az embert. Meg szerencse, hogy a faluban van termalforras, ami az egyik legjobb dolog a vilagon. Ha vulkan van, forroviz is van es agy ilyen menet utan ez a legjobb a halalan levo turazonak. A helyi nok mosnak a fel meteres vizben kicsit tavolabb, szol a zene az oriasi fak gyokerei kozul pedig folyik a kristalytiszta kb. 40 fokos viz te pedig lebegsz az arnyekban. A nap vegere nem is lehet jobb befejezes. Udv mindenkinek! Tobelo, Indonezia.

No comments:

Post a Comment

Ezt mondom: