8814logo 8814alcim
transparent iamsocial 8814exploreronpicasa youtube sendamessage recommend

Friday, 12 December 2008

cameron highlands, malajzia

   Cameron Highlands kellemes hely. Foleg azoknak akik szeretik a termeszetet, a jo oserdei turakat es nem utolso sorban a jo kajakat, ami errefele a helyi indiai es kinai kolonia foztje mellett az itt megtermo rengeteg gyumolcsbol es zoldsegbol tevodik ossze. Egy europainak mondjuk nem nagy szam hogy van itt foldieper, kukorica, kaposzta es egyeb kerteszet, de az itteniek nagyon buszkek erre. Megis talan a leghireseb termesztett noveny errefele a tea, koszonheto az egesz evben 10 es 25 celsius fok kozti homersekletnek.

A felfold 1885-os felfedezese utan jo ideig, egeszen a kovetkezo szazad huszas eveiig nem is telepedett meg errefele idegen. Ezutan azonban fokent angolok jottek, kihasznalva a fenti remek klimat ami pihenesre is rendkivul jo. Epultek itt kisebb hotelek es vendeghazak, szepen a tajba illesztve, es ezek mellett kialakultak a tea es egyeb ultetvenyek, orchideakerteszetek. Sajnos manapsag elegge rendszertelen sokszor ultragagyi epuletek emelkednek, kar erte. Viszont hatizsakosoknak valo olcso szallasok szep szammal vannak es egesz jok is.

Mindezek ellenere viszont megis erdemes felkeresni, aki szeret kirandulni annak foleg. A kerteszetek es a teaultetvenyek felkeresese mellett - ahol egyebkent minden ott termelt dolgot arusitanak es meg is lehet kostolni - az un. jungle trail-ek adjak a masik kikapcsolodasi lehetoseget. Ezek az oserdoben kijart gyalogosvenyek - jelenleg tizenketto van beloluk -atlagosan 3-4 kilometeres hosszusaggal. Tetszes szerint kombinalhatok, mind Tanah Rata varos kozvetlen kozelebol indul es a legtobb egyenileg bejarhato. Az oserdo pedig nagyon szep, szerencses esetban allatokat is lathat az ember, bar nekunk csak egy huszonot centis szazlabut sikerult talalnunk de ennek is nagyon orultunk.

Az idonk megint keves, mert nehany nap mulva indul a gepunk borneora, ezert egy jo tizenot kilometeres gyaloglas utan tovabb is alltunk a fovaros fele, a Tanah Rata-Tapah-Kuala Lumpur utvonalon, a helyi busztarsasag kepviseloje szerint "Super VIP" busszal. Ezen az elnevezesen en csak azert nem rohogtem hangosan a terdemet csapkodva, mert volt gyerekszobam. De vegul is a lenyeg, hogy az ot oras utat 28 ringittert adtak, es egesz jo helyre, a kuala lumpuri Paduraya buszallomas melle vitt minket ahol sok egesz olcso hostel van akozelben.

Ezzel aztan vege a kellemes klimanak, mert itt mocsok meleg van, raadasul nagyon magas paratartalom mellett. Es azt hiszem ez borneon sem lesz maskepp.

No comments:

Post a Comment

Ezt mondom: