8814logo 8814alcim
transparent iamsocial 8814exploreronpicasa youtube sendamessage recommend

Saturday, 13 December 2008

kuala lumpur, malajzia


A fovarost nem csak a borneoi repules miatt nem hagyhattuk ki, hanem az ott talalhato epiteszeti remekek miatt sem. Remekek vagy nem remekek ez izles kerdese, viszont engem mindenkeppen erdekelt. Amit a varosrol tudtam illetve hallottam, hogy Bangkokhoz kepest teljesen mas igaz, de szerintem nem sok ertelme van hasonlitgatni. Igy utolag mindkettot latva - es azert ha van ertelme ha nem parhuzamot vonva - az a velemenyem kar lett volna kihagyni.

A Puduraya buszallomas kozeleben sikerult szallast talalnunk, es mivel ez eleg keson volt minden egyebet masnapra halasztottunk. A szallas harmunknak osszesen 45 ringitt volt, ami fovaroshoz kepest nem rossz ar. Nem rossz foleg ugy, hogy eleg sok latnivalo gyalog gyorsan elerheto innen. Ha pedig nem gyalog, akkor a szamos buszvonal (1 ringitt koruli arak), metrovonal (2 ringitt koruli arak), vagy skytrain (2-3 ringitt korul) segitsegevel.

A varosban az elkepeszto high tech epiteszet mellett sok zold parkot is letesitettek (KL Lake Gardens, KL Tower Garden) oriasi madarparkot, ami tobb ezer negyzetmeteres fedett ropteto itt honos madarakkal, lepkekkel ugyanez nem sokkal arrebb, sima punnyados parkok es sorolhatnam. Az idojaras errefele viszont eleg durva. A paratartalom nagyon magas es mellette nagyon meleg van. Ha pedig elkezd esni akkor mintha dezsabol ontenek. Igyhat a parkok hasonloan szepek mint a Margit sziget, csak tropusi novenyekkel meg hevereszo emberek nelkul.

A varosban viszont oriasi a forgalom es ez elegge zavaro. Persze a rekkeno hosegben a helyi nem bolond otthon hagyni a kocsijat, foleg ha a benzint bagoert merik es az uthalozat is olyan komoly mint barmelyik europai orszagban. Nem is hagyja otthon, sot a motort sem allitja le meg akkor sem ha csak beugrik a boltba egy cigiert. Fulladjon bele a fustbe mindenki nyugodtan. Ez nekem kicsit furcsa de mar nem lepodom meg a thaifoldi allapotok utan.

Persze mint a legtobb tourist, en is szerettem volna megnezni a Petronas tornyokat. Emiatt minden egyeb program elott mar reggel elzarandokoltunk az epulethez, ami eleg erdekes volt mert a magashazak kaotikus halmazan sokszor eleg nehez volt atjutni. Mire odaertunk, delelott fel tiz korul volt, es meg igy is csak este negyed hetre sikerult jegyet kapnunk. A jegy ingyenes de limitalt a napi latogatok szama. Vezetovel a 41. emelet magassagaban levo osszekoto hidig lehet feljutni.

Ezelott persze meg kell nezned egy het perces filmet, hogy a Petronas mekkora hiro, utana elektromos atvilagito kapu mint a repteren, ezutan viszont par masodperc alatt felrepit a lift. A kilatas es maga az epulet is nagyon komoly. Bar az esti idopont epp nem a legjobb, de ha legkozelebb arra jarok majd jol felkelek reggel hetkor es szerzek egy delutani derult ido-jegyet.

A kuala lumpuri turat remenyeim szerint folytatjuk majd Borneo utan es Szingapur meg Melaka elott. A cuccaink nagyjat otthagytuk egy szallason, mert a Kinabalura nem akartuk cipelni az osszeset, igyhat ezekert mindenkepp visszamegyunk es akkor majd nem hagyjuk ki a Batu barlangokat, a KL Towert es egyeb josagokat.

No comments:

Post a Comment

Ezt mondom: