8814logo 8814alcim
transparent iamsocial 8814exploreronpicasa youtube sendamessage recommend

Thursday, 25 December 2008

melaka, malajzia


A RÉGI KERESKEDŐK VÁROSA  Kicsit tobb mint egy hetes borneoi tartozkodasunk utan visszaterve a felszigetre, azon tanakodtunk ket megmaradt uticelunk kozul melyiket vegyuk elsokent szemugyre. Nagyjabol egy hetunk maradt es ez nem sok ket olyan nagy multu varos felfedezesere, mint Melaka es Szingapur. Aztan ugy dontottunk, Melaka lesz az elso.

Melaka ma mar egy kis varos, csak a megmaradt rengeteg regi epulet es a tortenelemkonyvek orzik hajdani fenyet. A hiradasok szerint annak idejen megfordult itt a vilag kereskedoinek java aki a keleti tengereket jarta es volt olyan idoszak amikor 84 nyelvet beszeltek a varosban.

Melaka tortenelme az 1300-as evekre nyulik vissza, ekkor meg csak egy egyszeru halaszfalu volt. 1398-ban egy Hindu herceg, Parameswara a Sziammal folytatott harcok eredmenyekeppen Malakaba menekult es itt hozta letre uj fohadiszallasat. Parameswara alatt Melaka viragzo fejlodesnek indult, leven a varos feluton Kina es India kozt a kereskedohajok szamara kituno hely a kedvezo monszunszel bevarasara.

Eljott az 1405-os esztendo mikor a hires felfedezo, kinai Cheng Ho admiralis erkezett Melakaba. Magaval hozta a Ming birodalom ajandekait es biztositotta uj szovetsegeseit azok sziami ellensegeivel szembeni vedelmerol. Kis ido elteltevel kinai telepesek erkeztek akik a helyi Malaj lakossaggal keveredtek es leszarmazottaik Baba-Nyonya-kent valtak ismerte. Parameswara 1414-ben bekovetkezett halalakor Melaka mar viragzo kereskedelmi kozpont volt.

Roviddel az utan, hogy 1509-ben az elso Portugal hajosok megerkeztek a gazdag kinai fuszer utvonalakat keresve, osszetuzesbe keveredtek a helyi hatalommal. Ennek eredmenyekeppen 1511-ben Alfonso de Albaquerque elfoglalta a varost minek kovetkezteben a szultan Johorba kenyszerult menekulni. Ezzel megkezdodott Melaka Portugal fennhatosaga, amely egeszen 1641-ig tartott. Ebben a periodusban rengeteg epulet epult, tobbek kozt az A' Famosa erod, valamint a misszionarius Francis Xavier altal elkezdodott a keresztenyseg terjesztese is. 

A Portugal idoszak utan 1641-ben egy nyolc honapos ostrom utan a varos Holland kezre kerult es mintegy 150 evig, 1795-ig a Hollandok gyakoroltak a kereskedelem feletti ellenorzest. Ez az idoszak szinten nyomot hagyott a varoson, ami a felsziget kereskedelmi kozpontjakent tovabb erosodott.

Hollandia 1795-os Francia megszallasa utan bekovetkezett atmeneti zavarok utan 1824-ben Melaka tartosan Brit kezbe kerult, a szumatrai Port Bencoolen kikotoje fejeben. A Brit fennhatosag egeszen 1824-1957-ig, Malajzia 1957-es fuggetlensegeig tartott.

A korok es az itt jart hoditok rengeteg emleket hagytak maguk utan. Mivel a varos tortenelmi resze (amit 2008. julius 7-ei deklaraciojaval az UNESCO a vilagorokseg reszenek nyilvanitott) nehany utcabol all, kellemes setaval gyalog minden bejarhato. Leginkabb epiteszeti latnivalok vannak itt, de szamos muzeum is talalhato amikbe egyenkent nagyjabol egy ringgites aron juthat be az ember.

A muzeumok kozul mi csak a tengereszeti muzeumot latogattuk meg aminek reszekent egy regi vitorlas elethu masaba is be lehet jutni. Itt aztan remek kis izelitot kaphat az ember a varos tortenelmebol, megismerheti az itt jart es reszben megtelepedett hajos nepeket, a nyomukban jart fejlodest es sokszor pusztitast is. A belvaros utcaiban a regi kereskedo, - es lakohazak ma mar legtobb esetben muveszeti galeriak vagy antik boltok meg egyeb mas uzletek. Latogatobol eleg sok van, de megsem zavaro a tomeg.

Az epiteszeti emlekek kozul a Hollandok altal epitett Stadthuys valamint az 1753-ban epult Melakai Krisztus Temploma (Christ Church Melaka) es a hegy tetejen mar csak romjaiban megmaradt St. Paul templom kulonosen szep. A hegyrol lefele pedig a Porta Santiago a Portugal A' Famosa erodhoz tartozo egyik es egyetlen megmaradt fokapu lathato. 

Sorolhatnam az epuleteket es a latnivalokat nagyon sokaig, megis inkabb azt mondom aki teheti menjen el Melakaba. Szanjon ra legalabb ket napot akar celtalan maszkalassal deritse fel maga a jobbnal jobb vendegloket, teraszos kajaldakat es a regi korok emlekeit, eljen egyutt a varossal egy kis ideig. 

Aki szereti a tortenelmi hangulatu varosokat biztosan nem fog csalodni.

No comments:

Post a Comment

Ezt mondom: